空姐話你知入住酒店要做的5件事

旅行智慧

以下喺大家都會問嘅問題……

空姐出差住酒店喺咪自己一個人一間房?

答案 : 喺,每一個人都會有自己嘅酒店房。

吓? 咁咪好驚?

答案: 小編我唔太驚,因為每做完一班機有時甚至喺做咗幾班機之後,放工返到酒店,已經筋疲力盡,冇時間比我去諗,去驚,沖完涼就訓!

如果驚嘅話,有啲同事會選擇Share room 一齊驚 ,咁囉!XD

但驚唔驚都好,等小編話你知入住酒店房後要做的事……

入房先敲門

敲門背後嘅意思(你懂的)

是咁的,敲門其實喺確認一下房裡面有冇人!有時候酒店出錯,double room 都唔出奇㗎嘛! 有一次…… 當我敲完門,拍匙卡嘅時候…… 真喺有人開門嘅,嗰一下個心真喺離一離,再望一望…… ?,原來去錯樓層,但最驚喺我拍完張卡之後喺著綠燈㗎…..

好彩敲一敲門,如果直接開門會點?

入房行一圈

入到酒店房之後,第一時間要開哂所有燈,打開衣櫃,打開窗簾,打開哂開得嘅門,再望吓床下底, 睇下有冇啲唔應該存在嘅嘢,是真的!老鼠啊 、蛇啊 、蜘蛛啊 ( 尢其喺東南亞地區)。睇吓房間入面有冇嘢壞啊或者爛! 是必須的!

請勿打擾

要掛個請勿打擾牌喺門出面,因為通常一朝早酒店房務員會逐間房去清潔,執房,當房務員見到個牌就唔會開門喇!如果外出我都會掛住請勿打擾牌,冇機會去比其他人走入房間,雖然冇一百幾廿萬放喺房,但唔見咗嘢,都會唔開心㗎嘛,對不對?

門要鎖好

最重要嘅就喺鎖門,但唔喺就咁關門就叫鎖咗門 !由於我親身經歷過嗰張萬能Key 卡, 喺可以開到人哋度門之後,我就一定會用埋安全鎖(防盜鏈) 。咁就安心哂啦!

飲用水放床邊

去到唔同地方,有唔同嘅天氣,酒店房嘅冷氣又會令到人好乾,小編有一個習慣,小編會放兩支水喺床邊,半夜感覺到口乾伸手就可以飲到水啦!另外如果去到一啲會地震嘅地方,萬一有咩事,水喺非常重要! 預防萬一啊嘛!

講到水,就會諗到酒店房個水煲,小編盡量都好少用,因為真係聽得太多故事,又話會用來浸絲襪,又話會用來洗底褲! 聽到都驚!

真喺要用到嘅話,我會煲兩次先飲,倒嘅水用來消毒吓浴缸或者洗手盤,自我感覺會良好啲!

分享:
Recommended Posts